By 25/06/2016

Silosi za mala poljoprivredna gazdinstva

Silosi za mala gazdinstva – Gotovo celokupna poljoprivredna proizvodnja bazira se na biljnim kulturama čiji je plod zrno. Jedna od odlika i prednosti zrnastih biljaka jeste da je vreme njihove žetve vrlo kratko, dok se koriste i prerađuju tokom cele godine. Obzirom na mali procenat vode u zrnu i neaktivnu formu enzima, zrna su stabilna, te se dugo mogu očuvati u ispravnom stanju. No, zrna žitarica su, kao i sve druge biljke, podložna kvarenju, ukoliko se ne čuvaju pravilno.

Poljoprivrednici znaju da je nakon celogodišnjeg rada na polju i završene žetve, jedan od najvažnijih zadataka koji ih očekuje skladištenje i prodaja žitarica. Kako bi postigli maksimalnu benefit od svog rada, poljoprivrednici moraju skladištiti prinos u sopstvenom prostoru. Ukoliko ne poseduju kapacitete za skladištenje, druga opcija je da pronađu pouzdanog skladištara, koji će im garantovati da će kvalitet zrna biti jednak od momenta skladištenja do momenta prodaje.

Zašto se žitarice skladište?

Po nepisanom pravilu, cena otkupa zrna najniža je u vreme završene žetve, kada svi svoje prinose donose na otkup. Ponuda je velika, što kupcima omogućava da diktiraju cene po sopstvenom nahođenju. Mnogo veću cenu žitarice dostižu znatno kasnije, kada je ponuda na tržištu mnogo manja. Kako bi bili u mogućnosti da zarade, poljoprivredni proizvođači sve češće odlučuju da skladište svoju robu i sačekaju veću cenu otkupa.

Skladištenje i kasnija prodaja žitarica od davnina su poznata praksa, koja uliva osećaj sigurnosti poljoprivrednicima. Međutim i prilikom prezervacije neophodno je voditi računa o kvalitetu zrna, kako ne bi došlo do nepredviđenih gubitaka.

Da bi gubitci bili što manji, potrebno je obratiti pažnju na održavanje zdravstvene ispravnosti žitarica pre i prilikom skladištenja. Tretiranje insekticidima u fazama rasta biljaka se podrazumeva, ali tu je i šteta koju nanose glodari, stoga se naročito mora biti obazriv prilikom unošenja robe u skladišta, a i u periodima samog čuvanja.

Vrste objekata za skladištenje žitarica

Kod malih poljoprivrednih gazdinstava najčešće susrećemo dve vrste objekata za čuvanje žitarica. Prvi su horizontalni – čardaci, ambari, tavani, dok su drugi vertikalni – silosi, improvizovani silosi, adaptirani pomoćni objekti, burad i slično.

Pomenuti horizontalni objekti se u praksi koriste stotinama godina. Imaju svoje nedostatke, ali poljoprivrednici u nedostatku sredstava za investiranje u kvalitetne silose i dalje pribegavaju ovoj metodi. Najveći problem koji se javlja kod ambara, od ma kog materijala da su sačinjeni, jeste uticaj štetočina na očuvanje kvaliteta zrna. Ovako skladištena zrna u većoj su opasnosti od napada žitnog moljca i raznih glodara, a tretiranje insekticidom nije moguće uspešno sprovesti, zbog debljine sloja žitarica.

Vertikalni objekti, kao što su silosi, pružaju uspešniju zaštitu od štetočina, naročito ukoliko su građeni za tu namenu, od čvrstih materijala i kvalitetnih podnih obloga.

Zašto vredi uložiti u silose za mala poljoprivredna gazdinstva?

Najbolje rešenje za kvalitetno i dugotrajno čuvanje žitarica su silosi. Silosi omogućavaju lakše rukovanje skladištenom robom i elevatorski transport, kao i praktičnu primenu insekticida prilikom silaže.

Silosi za mala poljoprivredna gazdinstva mogu da budu odlična investicija. Posedovanjem silosa prevazilazi se zavisnost malih gazdinstava od velikih firmi koje vrše otkup i skladištenje žitarica. Ušteda, a samim tim i krajnja zarada, može da bude i do 20% veća, a vi mirno možete sačekati odgovarajuću cenu otkupa.

U ponudi su silosi za žitarice manjih ili većih kapaciteta. Napravljeni su od visoko kvalitetnog lima, koji je otporan na sve atmosferske prilike i omogućava savršeno očuvanje vašeg zrna. Silosi mogu biti postavljeni na prethodno pripremljenu površinu, tj fiksni, ili se mogu postavljati i pomerati po potrebi i biti prenosni. Kapacitet silosa za mala poljoprivredna domaćinstva je od 10 do 50 tona.

Karakteristike silosa:

  • Visoka otpornost na atmosferske i fizičke uticaje.
  • Otporni su na tečnosti i gasove.
  • Otporni su na UV zračenje.
  • Postojani su na ekstremno niskim i visokim temperaturama.
  • Ekološki su prihvatljivi.
  • Imaju odlične mehaničke karakteristike.
  • Krovna ventilacija niveliše spoljnu i unutrašnju temperaturu, te sprečava kondenzaciju na unutrašnjim zidovima silosa, stoga ne dolazi do lepljenja i kvarenja zrna.
  • Zbog kvaliteta materijala predstavljaju dugoročno rešenje za skladištenje žitarica.
  • Povoljne cene – silosi od čeličnog lima su znatno povoljniji od betonskih silosa, a znatno brže se i postavljaju.

Domaća proizvodnja, kvalitetni materijali koji se koriste prilikom izrade, dugogodišnja tradicija i posvećen rad, uz niske cene i konstantnu raspoloživost podrške, razlozi su da se opredelite i investirate u Arvaji silose za mala poljoprivredna gazdinstva.

Ako želite da stupite u kontakt sa Arvaji Sušarama izvolite Email vlasnika radionice: arvaji.mihajlo@gmail.com ili nas pozovite na mob. telefon:

+381 (0)62 164-72-56