By 22/06/2016

Kako se kreću cene sušara za poljoprivredu u Srbiji?

Sušare za poljoprivredu cena je sve traženiji upit na pretraživačma – Već smo spominjali da su za mala poljoprivredna gazdinstva sušare za žitarice neophodnost, a ne luksuz. Nakon žetve otkupna cena žitarica je minimalna i pokriva tek uloženi kapital. Poljoprivrednici koji mukotrpno rade celu godinu očekuju ipak više. Kako bi sačekali bolju otkupnu cenu, žitarice moraju da skladište na određeni vremenski period i sačekaju da se ponuda robe na tržištu smanji, a samim tim i cena poboljša.

Sušare su karika koja povezuje žetvu i skladištenje. Da bi se žitarice skladištile i očuvale kvalitet do momenta prodaje, moraju se lišiti viška vlage. Ako je kroz godinu palo obilje kiše, vlažnost zrna, recimo, kukuruza može da dostigne i 24%. Za bezbedno skladištenje potrebno ga je dehidratirati do 14% vlage.

Malim poljoprivrednim gazdinstvima su uvek na raspolaganju uslužne sušare velikih preduzeća, ali najam istih može smanjiti zaradu do 20%. Zbog toga bi idealno bilo da svako gazdinstvo ima vlastitu sušaru i prostor za skladištenje.

Da li je bolje investirati u polovne ili nove sušare?

Zanataska radionica Arvaji se već 20 godina bavi proizvodnjom sušara malih i srednjih kapaciteta, koje mogu zadovoljiti potrebe svih malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava. Sušare su izrađene od kvalitetnog čeličnog lima, jednostavnog su dizajna, lake za rukovanje i jednostavne za održavanje.

Sušare mogu biti mobilne (prenosne) i menjati poziciju po potrebi, a mogu se pozicionirati i na betonske temelje, zavisno od želje kupca.

U ponudi se nalaze četiri vrste sušara, a svaka od njih nudi različite kapacitete za sušenje žitarica:

  • Sušara Arvaji 10 može da primi do 10 tona žitarica. Njena cena je 12.000 evra + PDV.
  • Sušara Arvaji 15 prima 15 tona i cena joj je 13.000 evra + PDV. Namenjena je prevashodno malim poljoprivrednim gazdinstvima.
  • Sušara Arvaji 30 je kapaciteta 30 tona, a cena joj je 25.000 evra + PDV. Nju sačinjava tandem od dve Arvaji 15 sušare, koje koriste zajednički izmenjivač toplote.
  • Sušara Arvaji 60 kapaciteta 60 tona, pripada tipu šaržnih sušara čiji je rad maksimalno automatizovan i ekonomičan. Namenjena je većim poljoprivrednim proizvođačima, koja imaju potrebu za sušenjem velikih količina žitarica, a njena cena je 45.000 evra + PDV.

Navedene cene su cene osnovnih modela. Ako kupci imaju neke specifične zahteve vezano za izradu sušare, cena se modifikuje.

Uvozne polovne sušare imaju cenu koja se neznatno razlikuje od novih, a često zna da bude i veća, dok je kvalitet upitan. Sa polovnim sušarama uvek preuzimate rizik kada su u pitanju kvarovi, stoga morate biti spremni na dodatna ulaganja i popravke. Kupovinom nove sušare ništa ne prepuštate slučaju. Imate garanciju od godinu dana, a stručni tim proizvođača dolazi, pozicionira mašinu i pušta je u rad. Proizvođač je dostupan za sva pitanja, probleme i nedoumice.

Dodatni plus za kupovinu novih sušara je dizajn kotlova, koji sagorevaju alternativna goriva, kao što su slama od soje ili kukuruzovina. 45 kg ovih energenata koji su zapravo otpad žitarica proizvodi istu količinu toplotne energije kao i 15l nafte. Pritom, kotlovi su dizajnirani za višenamensku primenu, te se dobijena toplotna energija može koristiti i za zagrevanje stambenih objekata, radnog prostora, staklenika ili stočnih objekata.

Subvencije za sušare od države

Nakon što smo zaključili da su sušare nužnost, postavlja se pitanje kako pribaviti finansijska sredstva za kupovinu sušare? Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo svake godine raspisuje konkurs kojim se poboljšava i podstiče tehnička i tehnološka opremljenost malih poljoprivrednih gazdinstava.

Cilj konkursa je dodeljivanje bespovratnih kredita, a iznos koji može biti dodeljen po jednom konkursu je do 20 miliona dinara. Sredstva se mogu koristiti za nabavku mašina za pripremu, proizvodnju i pakovanje voća, povrća, lekovitog bilja i žitarica.

Svi nosioci registrovanih komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava mogu konkurisati za podsticajna sredstva koja se dodeljuju. Neophodno je da su poljoprivredna gazdinstva registrovana u Registru poljoprivrednih gazdinstava i da imaju aktivan status.

Poljoprivrednici koji konkurišu za bespovratna sredstva moraju ispunjavati određene uslove.

Subvencije IPARD fondova

Podsticajna sredstva moguće je realizovati i putem IPARD fondova, projekta Evropske Unije. Poljoprivrednici koji podnose zahtev za IPARD subvencije moraju prilagoditi proizvodnju preciznim i jasnim pravilima na osnovu kojih postoje bodovne liste.

Kako bi krediti bili uspešno realizovani, proizvodnja mora biti potpuno usaglašena sa IPARD normama, jer odudaranje od samo jedne stavke može rezultirati odbijanjem subvencionisanja. Razmislite koliko je vaš projekat isplativ, koliko se uklapa u vremenske rokove, da li je prihvatljiv i izvodljiv.

Sredstva koja dodeljuju IPARD fondovi mogu biti upotrebljena za nabavku poljoprivredne mehanizacije, za proizvodnju mesa, mleka, voća i povrća, za seoski turizam.Nije ih dozvoljeno koristiti za plaćanje poreza, zakupa, lizinga, carine, putnih i sudskih troškova itd.

Kupovinu sušara za mala poljoprivredna gazdinstva uz pomoć subvencija od strane IPARD fondova je moguće uspešno realizovati, ali samo uz striktno poštovanje rokova, naznačenih propisa i odredbi.

Sa nama prilično štedite i profitirate i do 20% više novca!

Cena sušara za poljoprivredu – za mala gazdinstva

Kontaktirajte nas slobodno na email:arvaji.mihajlo@gmail.com ili na mob. tel.:
+381 (0)62 423 052

Takodje nas možete kontaktirati i preko Arvaji Facebook strane ili na našem sajtu preko kontakt formulara.

pozdrav iz Kucure