By 21/06/2016

Sušare za žitarice svih veličina – Žitarice kao što su pšenica, kukuruz, suncokret, osnova su poljoprivredne proizvodnje, a neophodne su u prehrambenoj industriji. U vreme žetve postavljaju se dva pitanja – da li prodati žitarice odmah, po otkupnoj ceni koju diktiraju velike firme, ili sačekati? Čekanje da se ponuda na tržištu smanji, te da postoji mogućnost pristojne zarade za mukotrpan celogodišnji rad malog poljoprivrednika, logična je odluka. Međutim, žitarice je neophodno skladištiti na izvestan vremenski period, a pre skladištenja moraju biti suve, kako se ne bi ukvarile.

Proizvodnja i upotreba sušara nastala je iz potrebe da se prevaziđe zavisnost malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava od velikih firmi, koje se bave otkupom i skladištenjem žitarica.

Zašto su potrebne sušare?

U vreme žetve postoji velika količina raznih žitarica (kukuruz, žito, soja itd.), koje je potrebno osušiti pre skladištenja. Kako bi se žito ili kukuruz smestilo u silose, koji su najbolja vrsta prezervacije zrna, njihova vlažnost ne sme da prelazi 15%, a poželjno je da bude i manja. U Srbiji, u sušnim godinama vlažnost zrna kukuruza dostiže do 17%, a kada je godina kišna taj procenat je i veći – 22 ili 23%. Stoga je sušenje žitarica neophodno. Sušenjem zrna sprečava se pojava gljivica ili buđi, a obezbeđuje se skladištenje na duži vremenski period.

Svrha sušenja:

  • Vreme žetve je nezavisno od atmosferskih padavina.
  • Zrna imaju bolji kvalitet.
  • Smanjuje se gubitak zrna.
  • Vrši se zaštita zrna od zaraza, gljivica i buđi.
  • Omogućava se dugotrajno skladištenje zrna.

Kapaciteta za sušenje nema dovoljno. Uvek je na raspolaganju tradicionalna metoda sušenja u čardacima i ambarima, ali to je izvodljivo samo ukoliko prinosi nisu veliki. Debljina sloja žitarica u ambaru ne sme biti velika, kako ne bi došlo do kvarenja zrna. Skladištenje žitarica na ovaj način oduzima previše prostora, a i zavisno je od vremenskih prilika.

Uslužno sušenje žitarica u konvencionalnim sušarama velikih kapaciteta, a potom skladištenje u silosima otkupnih stanica je skupo. Zarada poljoprivrednika može biti umanjena za 25%.

Arvaji proizvodnja sušara za žitarice pruža mogućnost malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima da zaokruže svoju proizvodnju, pravilnim tretiranjem zrna u sušarama, a potom skladištenjem u silose.

Prodaja domaće sušare

Zanatska radionica Arvaji se dugi niz godina uspešno bavi proizvodnjom i prodajom sušara malih i srednjih kapaciteta, koji su dovoljni da zadovolje potrebe bilo kojeg poljoprivrednika.

Sušare se proizvode od kvalitetnih materijala, jednostavnog su dizajna, a lake i jednostavne za održavanje. Cenovno su povoljnije i kvalitetnije od polovnih uvoznih sušara.

Princip rada sušare je prilično jednostavan – zrna se u ćeliji sušare suše ili provetravaju tako što ventilator u cilindar ubacuje topao ili hladan vazduh, koji prolazi kroz rupe na limu i „produvava“ masu zrna. Prilikom pražnjenja koša masa zrna se postepeno i ravnomerno sliva od vrha prema stepenicama. Težina celokupne mase zrna je konstantno raspoređena, stoga prilikom postavljanja sušare nije neophodan temelj, te su mobilne.

Sušenje zrna vrši se uduvavanjem toplog vazduha u ćelije. U procesu sušenja gorivo u kotlu zagreva vazduh, koji se u ćeliju uduvava ventilatorom.

Zrna kukuruza osušena ovim putem imaju ulaznu vlažnost 22%, dok je nakon procesa sušenja vlažnost opala na 14%.

Prilikom proizvodnje sušara, poseban je akcenat stavljen na proizvodnju kotlova. Kotlovi koriste čvrsto gorivo, a naročito ostatke poljoprivredne proizvodnje. Zagrevanje se može vršiti i tečnim i gasovitim gorivom, ali biljni ostaci predstavljaju ekonomično rešenje.

Kao energent za sušenje žitarica mogu se koristiti alternativna goriva, kao što su šapurike – oklasci od kukuruza ili slama od soje. Na taj način postiže se puna ekonomičnost i upotreba žitarica. Potvrđeno je da 40 do 45kg slame ili oklasaka od kukuruza proizvodi istu količinu toplotne energije kao i 15 litara nafte.

Kotlovi Arvaji sušara su višenamenski dizajnirani, te toplotna energija dobijena ovim putem može da se koristi i za zagrevanje stambenih objekata, radnog prostora, staklenika, stočnih objekata.

Sušare Arvaji ponuda:

U ponudi imamo tri vrste sušare:

  • Arvaji 15;
  • Arvaji 30;
  • Arvaji 60.

Sušare Arvaji 15 su prevashodno namenjene malim poljoprivrednim gazdinstvima. Sušare Arvaji 30 su zapravo tandem koji čine dve Arvaji 15 sušare, koje koriste zajednički izmenjivač toplote. Sušare Arvaji 60 pripadaju tipu šaržnih sušara, čiji je rad maksimalno automatizovan i ekonomičan, a namenjene su većim gazdinstvima koja imaju potrebu za sušenjem veće količine žitarica.

Sve Arvaji sušare mogu se koristiti za sušenje različitih vrsta žitarica.

Sa nama realno štedite i zaradjujete i do 20% više novca!

Sušare za žitarice – za ozbiljne kupce

Lako nas možete kontaktirati na email: arvaji.mihajlo@gmail.com ili
na telefon: 062/423-052

Upite možete slati i na našoj fejs strani ili preko kontakt forme na našem sajtu.