By 31/01/2022

Princip rada šaržniih šušara

Kako rade saržne šušare i kako se oni razlikuju od ostalih šušara je vrlo česta nedoumica. Sušare Arvaji pripadaju tipu šaržnih sušara. Prednost šaržnih sušara je generalno manji utrošak energenata potrebnih za sušenje po toni, kao i daleko manja cena od protočnih susara.

Mana joj je manji kapacitet od protočnih sušara, tako da su šaržne sušare idealno rešenje za mala i srednja gazdinstva dok za velike sisteme bolje rešenje su sušare sa protočnim sistemom sušenja.

Sušare Arvaji su polu-mobilne, što znači da nisu na točkovima i ne mogu da se vuku ali njihova kompaktna struktura i mala težina omogućava lako prenošenje pomoću kamiona ili telehendera na drugu lokaciju.

Jedna od najbitnijih prednosti naših sušara je da njihova modularnost. Modularne sušare mogu da se kombinuju vise ćelija ukoliko postoji potreba za većim kapacitetima sušenja.

Kako rade saržne sušare – Proces 

Proces sušenja u šaržnim sušarama se sastoji od sledećih koraka:

 PUNJENJE

Punjenje sušare vrši se kofičastim elevatorom. Na dnu elevatora nalazi se mali usipni koš koji se može spojiti sa već postojećim usipnim košem. Za punjenje se koristi kofičasti elevator kapaciteta 20t/h tako da je potrebno izmedju 30-45 minuta da se napuni koš.

Po potrebi može se ugraditi veći kapacitet. Za najekonomičnije sušenje potrebno je da koš bude pun minimum oko 80%.

SUŠENJE

SUŠENJE – proces sušenja se vrši uduvavanjem zagrejanog vazduha moćnim ventilatorima kroz žitaricu, preko takozvanog “zvona”.  Zagrejani vazduh ravnomerno prolazi kroz perforirani lim na “zvonu” i prenosi se na žitaricu.

Iskorišćeni vazduh zajedno sa vlagom izlazi dalje kroz perforirane zidove silosa. Ravnomerno sušenje obezbeđuje se konstantnom cirkulacijom žitarice pomoću kofičastog elevatora. Žitarica prostom gravitacijom pada na dno elevatora koji iznova dopunjuje silos. Kad smo zadovoljni procentom vlage kod zitarice potrebno je hlađenje, koje predstavlja sledeći korak. 

HLAĐENJE:

Hlađenje – gorionik se gasi i ostavlja se rad ventilatora i elevatora da meša žitaricu radi brzeg hlađenja.

PRAŽNJENJE

Pražnjenje se takođe vrši elevatorom jednostavnom preklopkom na vrhu, gravitacionom cevi žitarica se sipa u željenom pravcu i silos zitarice se prazni.

Potrošnja nafte pri šušenju žitarica

Potrošnja nafte pri sušenju žitarica je od 0.7l-1l nafte po toni po 1% vlage sto zavisi od toga koja je žitarica u pitanju,koja je početna vlažnost ( sa npr 24%-20% ce brže osušiti nego od 16%-14% jer zrno ima tendenciju da što je suvlje teže otpušta vlagu),vrsta hibrida (neki hibridi brže ispustaju vlagu),vremenskih prilika prilikom sušenja itd.

Kontaktirajte nas za ponudu

Naša radionica proizvodi sušare od 2000. godine i sve sušare koje smo napravili su veoma efikasne, praktične i dugotrajne. Dizajn je što jednostavniji bez suvišnih delova, materijali od kojih je pravljena sušara su visokog kvaliteta.

Zanatska radionica Arvaji bavi se proizvodjom i prodajom sušara manjih i srednjih kapaciteta dovoljnih da zadovolje potrebe bilo kojeg poljoprivrednika. Posebno smo ponosni na mogućnost korišćenja alternativnih goriva kao energenta za sušenje kao sto su šapurike-oklasci od kukuruza. Na taj način idemo i korak dalje u očuvanju ekonomičnosti sušenja žitarica.

Najnovije vesti o sušarama

Sušare Arvaji - Kako rade šaržne sušare

Kako rade šaržne šušare

Princip rada šaržniih šušara Kako rade saržne šušare i kako se oni razlikuju od ostalih šušara je vrlo česta nedoumica. Sušare Arvaji pripadaju tipu šaržnih sušara. Prednost šaržnih sušara je

Read More »

Subvencije u poljoprivredi 2019

Subvencije u poljoprivredi Kada se hladni zimski dani približe kraju, mala poljoprivredna gazdinstva počinju sa planovima za predstojeću sezonu i proizvodnju. Međutim, postoji niz problema

Read More »